"Dena hobetzen da elikadura ekologikoarekin!" erakusketa Ekolurrak, Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak, egiten duen Euskadiko produktu ekologikoen sustapenaren barruan kokatzen dugu. Erakusketaren helburua ekoizpen eta elikadura ekologikoaren ikuspegi osoa transmititzea da, ingurumenean dituen abantailak eta onurak azalduz.
Elikagai ekologikoen ekoizpena gizarte aurreratu baten ezaugarria da, naturarekin konprometituta dagoena eta mundua ulertzeko eta kudeatzeko modu jasangarri baten aldeko apustu garbia egiten duena. Nabarmentzekoa da, adibidez, azken hogei urteetan Euskadin ekoizle eta hektarea kopuruak izan duen bilakaera: 61 ekoizle eta 373ha izatetik 2001ean, 740 operadore eta 11.000ha izatera igaro da 2024an. Nekazaritza ekologikoak goranzko bidean jarraitzen badu ere, Euskadiko nekazaritza-lurren % 5ek baino ez dute ekologia-ziurtagiria. Hala ere, oraindik asko dago egiteko Europako Itun Berdearen "Baserritik Mahaira" estrategiaren helburua betetzeko. Hau da, 2030ean lurren % 25 ekologikoak izatea. Egungo egoerak erakusten du Euskadiko nekazaritza-ereduak bilakaera nabarmena izan behar duela datozen 6 urteetan, helburua bete dadin.
Erakusketak 15 argi-panel ditu, 1-2 minutuko bideo laburrekin osatzen direnak, eta bakoitzean jarritako QR kodeekin ikusi daitezkeenak. Ibilbide osoan, elikagaien ekoizpen ekologikoaren onurak nabarmentzen dira: ziklo naturalak errespetatzen dira, biodibertsitatea mantentzen da, ongarriak, herbizidak eta pestizida sintetikoak erabiltzea saihesten da, animalien ongizatea ziurtatzen da, ez dute transgenikorik onartzen, elikadura-balio handiagoa sortzen da, tokiko ekonomia bultzatzen da, etab.
Oro har, modu ekologikoan ekoitzitako elikagaiak nutritiboagoak dira, ingurumena hobetzen dute, arreta- eta osasun-printzipioei erantzuten diete, garbi daude, gure planeta zaintzen dute eta tokiko eta konfiantzazko elikagaiak dira. Gainera, abeltzaintzarako eredu ekologikoa izatearen onurak ere garrantzitsuak dira, ez baitago abereen ongizate-maila handiagoa eta karbono-aztarna txikiagoa duen abeltzaintza-sistemarik.
Dena hobetzen da elikadura ekologikoarekin! 2024ko irailaren 26ra arte bisitatu ahal izango da eta aretora sartzea guztiz doakoa da.
Busturian kokatutako Ekoetxea Urdaibai, Eusko Jaurlaritzaren Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailaren ingurumen zentroen sarearen parte da, eta Ihobe Ingurumen Jarduketarako Sozietate Publikoak kudeatzen du.